Az Európai Unió Duna Régió Stratégiáján belüli együttműködés keretében immár 8. alkalommal jelentkezik a „Donau Lounge”, amely az ausztriai, bolgár, magyar és román könyvvásárokhoz kapcsolódó programként kerül megszervezésre. A program Bukaresten májusban valósult meg, Belgrádban és Bécsben pedig az őszi könyvvásárokon lesz jelen.

Budapesten 2015. június 7-én 16 órakor lesz „Donau Lounge” panelbeszélgetés a Budapesti Könyvhét keretében, „Régi mesék új habbal - irodalmi kalandozások a Duna-térségben” címmel Budapesten, a Vörösmarty téren, Vörösmarty Mihály szobra előtti színpadon.

Résztvevők:

  • Csobánka Zsuzsa (a 2014-es lembergi Donau Lounge vendége)
  • Darvasi László (2012-14 között fellépett a Donau Lounge keretében Bécsben, Bukarestben és Lembergben)
  • Márton László (a 2012-es bécsi Donau Lounge vendége)
  • Dragan Velikic (író, Szerbia korábbi bécsi nagykövete, Budapest díszpolgára, az osztrák–magyar kezdeményezésre létrejött Duna Irodalmi Ösztöndíj program első díjazottja (2014), a 2013-as bécsi Donau Lounge vendége)
  • Moderátor: Dr. Méhes Márton

A dunai kultúrközösség, a közös irodalmi gyökerek, a kapcsolatok régóta működnek, vagy legalábbis régebben működtek, ennek valamiféle korszerű újrafelfedezését éljük meg a Donau Lounge-zsal. Konkrétan pedig mindenkinek rengeteg (vidám es szomorú) régi története, legendája, mítosza van a térségben, amiket érdemes végre összevetni, s akkor kiderül, hogy több az, ami összeköt, mint ami elválaszt bennünket... És érdekes módon ez a kortárs irodalomból (is) szépen kirajzolódik.

Megbeszélni, megvitatni, bemutatni – ez a célja a Donau Lounge irodalmi programsorozatnak, amelyet a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Bécs kezdeményezésére a Publishing Hungary program keretében, de széles nemzetközi összefogásban rendeznek meg a Duna-régió könyvvásárain.