Hírek

2022. június 14. 8:25

Fedezd fel a Dunát! – Duna nap 2022

A nemzetközi Duna napot (június 29.) június utolsó napjaiban a Fekete erdőtől a Fekete tengerig számos helyen ünneplik a vízgyűjtő 14 országában. A Duna Nap minden évben valamilyen téma jegyében zajlik, az idei esztendő jelmondata: „Fedezd fel a Dunát!” A magyarországi központi rendezvényre ezúttal június 18-án a budapesti Gyerek Szigeten kerül sor az EUSDR nemzeti koordináció részvételével.

2022. június 13. 17:47

Megnyílt a European City Facility utolsó pályázati felhívása

A helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása kapcsán létrehozott European City Facility (EUCF) – Városokkal a városokért – negyedik és egyben utolsó pályázati ciklusa 2022 június 9.-től 2022. szeptember 30.-ig áll nyitva a hazai önkormányzatok számára.

2022. május 27. 13:30

A Duna lakatlan szigetei: WILDislands

LIFE WILDislands néven fut nemzetközi projekt a Duna lakatlan, sok esetben érintetlen szigeteinek védelmére. A projekt 2022. május 10-11-én tartotta nyitó konferenciáját Bécsben; az alábbiakban erről adunk összefoglalót.

2022. május 24. 8:36

2700 km a műanyagmentes Dunáért

Mint sok komoly, a vizeinket veszélyeztető szennyezés, a mikroműanyagok sem láthatók szabad szemmel. Egy felmérés szerint naponta 4 tonna műanyag kerül a Fekete-tengerbe a Duna-deltánál. Hogyan lehet tájékoztatni a lakosokat a veszélyekről, felhívni a figyelmet a mikroműanyagok szerepére és a folyó fontosságára? Különleges, ám Magyarországon nem ismeretlen megoldást választott Andreas Fath, a Furtwangeni Alkalmazott Tudományok Egyetem kémia professzora, az „úszó professzor”, aki a Duna teljes hosszában úszik át – a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig – 2022 tavaszán a tiszta, mikro-műanyagoktól mentes Dunáért. Ennek során tíz országon halad keresztül és útját szakértői csapat kíséri.

2022. május 19. 15:05

Az Interreg Duna Régió Program tájékoztató webináriumokat szervez a program által finanszírozásra kerülő témakörökben

Megnyílt a regisztráció a májusban meghirdetésre került webináriumok egy részére.

2022. május 13. 11:04

A Halak Vándorlásának Világnapja

Az EU Duna Régió Stratégia (DRS) vízminőség védelmi prioritási területének egyik fő célkitűzése a Duna vízgyűjtő területén a halak vándorlását lehetővé tevő intézkedések támogatása, ami nagy mértékben összefügg a Duna vízgyűjtő gazdálkodási tervben foglaltakkal is. A magyar-szlovák irányítású szakmai terület, magyar részről, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) irányításával évek óta nagy hangsúlyt helyez a 14 dunai országban érintett felek (szakpolitika, szakmai intézmények, lakosság) bevonására és minél szélesebb körű tájékoztatására.

2022. május 9. 11:08

Jelentkezz a Duna Ifjúsági Tanács tagjának

Az EUSDR nemzeti koordinátorai 2022. március 18-án jóváhagyták az EUSDR Duna Ifjúsági Tanács (Danube Youth Council - DYC) és a Dunai Ifjúsági Szervezetek Hálózatának (DYON) létrehozására irányuló javaslatot. A Duna régió 14 országának 18-28 év közötti fiataljai 2022. május 9-től 2022. augusztus 15-ig jelentkezhetnek a Dunai Ifjúsági Tanács egy éves tagságára

2022. május 3. 15:00

A bécsi Duna Stratégia Pont pályázatot hirdetett meg projektfelelős munkatárs pozíció betöltésére

2022. júniusi kezdéssel a bécsi Duna Stratégiai Pont új munkatársat keres projekt referensi munkakörben, részben otthoni munkavégzés lehetőségével.

2022. április 28. 14:03

Nagy érdeklődéssel zajlott a KEHOP és EUSDR közös workshop

A hazai operatív programok Irányító Hatóságai számára az EU Duna Régió Stratégia bemutatásáról, projekt eredményeiről, valamint az uniós fejlesztéspolitikai programokba történő beágyazásáról szóló workshopot rendezett a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Vízdiplomáciáért és Kötött Segélyhitelekért Felelős Főosztálya és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága 2022. április 26-án.

2022. április 28. 7:45

Pályázati lehetőség nyílt határtérségek jogi és adminisztratív akadályainak leküzdésére

Az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG REGIO) és az AEBR indította el a b-solution kezdeményezést az uniós határokon átnyúló együttműködést akadályozó jogi és adminisztratív akadályok felszámolására. A kezdeményezés 2018 és 2021 között 90 határokon átnyúló akadályt elemzett, és megoldásokat dolgozott ki ezek felszámolására. A b-solutions 2.0 ennek a sikeres kezdeményezésnek a kiterjesztése, amely a zökkenőmentes határon átnyúló együttműködés támogatását célozza.