Hírek

2024. május 9. 11:29

Megnyílt a regisztráció az Európai Unió Duna Régió Stratégia 13. Éves Fórumára és a 11. Dunai Részvétel Napjára

Az idei EUSDR Éves Fórumra 2024. június 20-21-én Bécsben kerül sor, a Duna Régió Stratégia (EUSDR) éves elnökségét adó Ausztria, az Európai Bizottság és az Interreg Duna Régió Program közös szervezésében, a Duna Stratégia Pont közreműködésével.

2024. március 18. 8:39

Sikerrel zajlott le a 2024. évi EUSDR Nemzeti Meghallgatás

2024. március 13-án került sor az idei Nemzeti Meghallgatásra az Európai Ifjúsági Központ Budapest épületében. Az idei esemény témája a Duna Ifjúsági Tanács javaslatára a Duna régió és elsősorban Magyarország népességmegtartó ereje (vitális és zsugorodó terek), élhetőbb települések kialakítása a tehetségek elvándorlásának megakadályozása érdekében.

2024. február 26. 13:54

EUSDR Nemzeti Meghallgatás 2024 - élhetőbb települések és a tehetségek elvándorlásának megakadályozása

Az Európai Unió Duna Régió Stratégia nemzeti meghallgatás elnevezésű rendezvénye 2024. március 13-án, Budapesten kerül megrendezésre. Témája a Duna Ifjúsági Tanács javaslatára a Duna régió és elsősorban Magyarország népességmegtartó ereje (vitális és zsugorodó terek), élhetőbb települések kialakítása a tehetségek elvándorlásának megakadályozása érdekében

2024. február 22. 15:23

EU Duna Régió Stratégia szakértői látogatás Baján és Dunapatajon a speciális és helyi katasztrófavédelmi képességek megismerése kapcsán

Külgazdasági és Külügyminisztérium EU Duna Régió Stratégia (EUSDR) szakértői, valamint az EUSDR Környezeti kockázatok prioritás terület Katasztrófakezelési Munkacsoportjának elnöke látogatást tettek Baján a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesületnél és a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltségen, majd helyszíni szemlét tartottak a Dunapataji Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél.

2024. január 23. 11:02

Megnyílt a European City Facility (EUCF) program hatodik felhívása

Megnyílt a helyi fenntartható energetikai koncepciók készítését támogató European City Facility (EUCF) program hatodik felhívása, melyre önkormányzatok és települési konzorciumok is jelentkezhetnek. A pályázatok leadási határideje 2024. március 15. A felhívás részletei 2024. február 6-án ingyenes, online webináriumon kerülnek bemutatásra.

2023. december 1. 15:31

Meghosszabbított pályázási határidő a HUSKROUA Next Program első pályázati felhívása kapcsán

A 2021-2027 közötti időszakban megvalósuló HU-SK-RO-UA Interreg NEXT program a magyar-szlovák-román-ukrán határ menti régió fejlődését kívánja szolgálni, és külön kötelezettséget vállal az ukrán programterület felzárkóztatására. A program első pályázati felhívása három szakpolitikai célkitűzés esetében került meghirdetésre közel 50 millió eurós uniós forrás allokálását biztosítva. Az infrastruktúrális költségvetési tétel nélküli kisléptékű, valamint normál léptékű pályázatokat 2023. december 20. helyett 2024. február 20-ig van lehetőség benyújtani az online pályázati felületen keresztül.

2023. november 22. 10:02

Együtt erősebben – úton egy makroregionális civil stratégia irányába

Budapesten kerül megrendezésre az első Makroregionális Civil Agora 2023. december 7-8-án az Európa Ház szervezésében. Az esemény kiemelt jelentőségű, ugyanis a fórum keretében Makroregionális Civil Stratégia kidolgozására irányuló javaslat kerül elfogadásra.

2023. november 7. 11:28

Távhő dekarbonizációs workshopok Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában

Az EU Duna Régió Stratégia (EUSDR) ’Fenntartható energia’ prioritási területének (PA2) magyar koordinációja a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségével (MATÁSzSz) közösen távhő dekarbonizációs workshopokat szervezett 2023. október 5-én Horvátországban, valamint 2023. október 12-én Bosznia-Hercegovinában.

2023. október 25. 10:09

Szlovéniában találkoztak az EU Duna Régió Stratégia megvalósításáért felelős miniszterek

Az EUSDR szlovén elnöksége 2023. október 24-25-én rendezte meg Brdoban a 12. Éves Fórumot. A rendezvény első napján került sor az EUSDR megvalósításáért felelős miniszerek találkozójára, melyen Magyarországot Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár képviselte. A miniszterek közös állásfoglalásukban emelték ki a régiót érő kihívásokat és a makroregionális együttműködés fontosságát és főbb eredményeit azok leküzdésében.

2023. október 22. 13:43

Megrendezésre került a Duna Előrejelzési Fórum (DAFF)

2023. október 10 és 11 között Budapesten került sor a nagy érdeklődéssel várt, kétévente megrendezésre kerülő Duna Előrejelzési Fórumra (Danube Forecasting Forum, a továbbiakban: DAFF). A szakmai eseményt az EU Duna Régió Stratégia (a továbbiakban: EUSDR) Környezeti kockázatok kezelése prioritás terület (a továbbiakban: PA5) magyarországi koordinációja szervezte közösen a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottsággal (ICPDR) és az EU Közös Kutatóközpontjával (EU JRC) együttműködésben. Az eseményen a Duna mentén fekvő 13 ország hidrológiai előrejelzést végző szakértői és a Duna Ifjúsági Tanács (DYC) tagjai vettek részt, hogy beszámoljanak az elmúlt két évben szerzett legújabb tapasztalatokról, felmerült kihívásokról és a legjobb megoldásokról szakterületükön.