A miniszter fogadta Hennagyij Moszkalt, Kárpátalja kormányzóját, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökét, majd a tárgyalást követően megtartott sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország örömmel értesült a kormányzó intézkedéseiről, és nagyra becsüli azokat az eredményeket, amelyeket Kárpátalja – így a jelen lévő jelentős magyar kisebbség – biztonsága szempontjából eddig elért. Magyarország határozottan kiáll Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett, érdeke az erős, gazdaságilag és politikailag stabil Ukrajna.

Hennagyij Moszkal hangsúlyozta: a keleti országrészt sújtó háború miatt nem tudnak elég forrást biztosítani Kárpátalja gazdasági és szociális programjaira, a határátkelőkre, útépítésre és iskolákra, ezért hálásak Magyarország segítségéért. Kitért arra a problémára is, hogy az aknaszlatinai sóbánya elhanyagolt állapota miatt nagy mértékben nőtt a Tisza sótartalma, ami a Duna vízminőségét is veszélyeztetheti, ezért a vízgazdálkodási és a katasztrófavédelmi szervek együttműködésére van szükség a helyzet kezelése érdekében.

Az ukrán delegáció budapesti látogatása alkalmával találkozott Joó István miniszteri biztossal, akivel áttekintették a Duna Régió Stratégia keretei között megindult közös munka előrehaladását, elsősorban a magyar szerepvállalást a kárpátaljai szennyvíztisztító-telepek felújításában és az aknaszlatinai ökológiai veszélyhelyzet elhárításában.


Magyarország a Duna Régió Stratégia keretében nélkülözhetetlennek tartja továbbá a Tisza-menti országok együttműködését is, különös tekintettel a vízgyűjtő-gazdálkodási kérdésekre. Ennek érdekében a Magyarország által koordinált vízminőségi prioritási terület kezdeményezte egy több országot érintő projekt létrehozását, melyben kiemelten számít Ukrajna részvételére.

A miniszter továbbá kiemelte, hogy Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy közös Európai Területi Társulás (ETT) megalapítását tervezi a közös fejlesztések koordinált végrehajtása érdekében. A társulás létrehozásával hazánk egyedülálló módon elsőként vonna be nem EU tagországot ETT szervezeti keretei között.


(forrás: MTI, DRS)