A PA 11-et Németország és Bulgária közösen koordinálja.

A PA 11 célkitűzései:

A szervezett bűnözés elleni hatékony fellépés, valamint az állampolgárok biztonságának növelése,

A rendészeti szervek közötti információcsere,

A határigazgatás támogatása és a migráció kezelése,

A kiberbűnözés elleni fellépés,

A jogállamiság erősítése, mélyítése.

 

A terület fontosabb, magyar vonatkozású projektjei:

A PA 11-en több projekt is indult az elmúlt években, amik olyan témákat céloztak meg, mint a korrupció elleni küzdelem, a Duna régió szervezett bűnözési kockázatértékelése vagy a kiberbűnözés elleni fellépés.

A 2013. július 1-je és 2015. június 30-a között megvalósuló, A Dunai Folyami Fórum struktúrájának létrehozása (DARIF) című projekt a PA 11 zászlóshajó-kezdeményezése. A magyar irányítású projekt elsődleges célkitűzése, hogy térben és időben hatékonyabban hangolhassa össze a nemzeti és nemzetközi rendvédelmi szervek és más hatóságok tevékenységét a Duna mentén. A DARIF teljes költségvetése 290 870 euró, melyből 261 783 eurót az Európai Unió „Bűnmegelőzés és a bűnözés elleni küzdelem” programja biztosít.

A Dunai Folyami Fórum létrehozása azt célozza meg, hogy technikai hátteret biztosítson a közös rendészeti fellépésre, nemzetközi akciók végrehajtásának irányítására, amely támogatja a vízi- határ- és idegenrendészeti, adó- és vámhatósági, valamint katasztrófavédelmi ellenőrzések végrehajtását. A projekt további fontos eleme, hogy segítse a személy-, jármű- és áruforgalom nyomon követését, a nemzeti és közösségi előírások betartása mellett az ellenőrzések időtartamának csökkentését, valamint a biztonsági követelmények teljesítésének szavatolását.

 

A prioritási terület honlapja: http://groupspaces.com/Security/