2019. december 4-én rendezte az EU Duna Régió Stratégia „Fenntartható energia” prioritási területe (PA2) Stakeholder szemináriumát, idén immár hatodik alkalommal, „Felszín alatti energiatárolás a Duna Régióban – lehetőségek és európai perspektívák” címmel.

A szemináriumra a Duna Régió országaiból számos energetikai szakértő érkezett: helyi és nemzeti hatóságok, egyetemek, energetikai cégek és egyéb szervezetek képviselői vitatták meg az innovatív energiatárolás jövőbeni kihívásait és lehetőségeit.

A szeminárium a PA2 szakmai felügyelete alatt elkészült tanulmány köré szerveződött, melyet a Magyar Földgáztároló Zrt. szakemberei állítottak össze „Fenntartható és innovatív energiatárolási lehetőségek a Duna Régió Országaiban, az EU párizsi klíma-megállapodásban foglalt EU-s célokkal összhangban” címmel. Az angol nyelvű tanulmány elérhető ITT: https://energy.danube-region.eu/sustainable-energy-storage-innovations-in-danube-region-countries-for-the-eu-goals-of-the-paris-climate-agreement/

A szemináriumot Nádor Annamária, a PA2 magyar koordinátora nyitotta meg. Ezt követte Serge van Gessel Holland szakértő, az EuroGeoSurveys elnökének bevezető előadása, mely a felszín alatti energiatárolást mutatta be az európai politikai és technológiai nézőpontból. Vit Hladik, a cseh Geological Survey képviselője beszámolt annak az ESTMAP projektnek az eredményeiről, mely a felszín alatti energiatárolási lehetőségek első pán-európai felmérését állította fókuszába. A Magyar Földgáztároló Zrt. két szakértői, Fehér Annamária és Mérő Tamás bemutatták a már említett PA2 tanulmányt, melyet Matthias Schlegel, a Fichtner GmbH képviselőjének előadása követett a hidrogén értékláncáról.

A szünetet követően Rudolf Zauner, a Verbund szakértője bemutatta a Blue Danube projektet. Az előadások sorát Markus Pichler, a RAG Austria és Ladislav Barkoci, a Nafta Slovakia képviselői zárták, akik a tapasztalataikról és az Ausztriában és Szlovákiában folyamatban levő fejlesztésekről számoltak be.

Az előadásokat egy izgalmas panelbeszélgetés követte, ahol a szakértők a közönség kérdéseire válaszoltak és ismertették országaik stratégiáját a felszín alatti energiatárolás területén.

A szemináriumon elhangzott előadások prezentációi angol nyelven elérhetők a PA2 weboldalán ITT: https://energy.danube-region.eu/6th-stakeholder-seminar-of-the-sustainable-energy-priority-area-of-the-eu-strategy-for-the-danube-region-underground-energy-storage-in-the-danube-region-possibilities-and-european-p/