A Duna Régió Stratégia Környezeti Kockázatok prioritási területének támogatásával elkészült az árvízi védekezésről szóló angol nyelvű e-learning tananyag.

Múltbéli tapasztalatok azt mutatják, hogy a sikeres árvíz elleni védekezés fontos összetevője a közösségi összefogás és egyéni cselekvés. Ezen összefogásnak és cselekvésnek az első feltétele az árvízveszéllyel kapcsolatos tudatosság társadalmi integrálása. Szükséges, hogy az érintett emberek számára nyilvánvalóvá váljon, hogy időnként szembe kell nézniük árvizekkel, és azok következményeivel.

Átfogó tájékoztatásra van szükség az árvizek keletkezését befolyásoló környezeti tényezőkről, az árhullám folyó völgyekben való mozgásáról, és az árhullám levonulásának következményeiről, amelyek érintik az adott közösséget.

Amennyiben az egyén megérti, hogy milyen hatásokkal lehet egy esetleges árvíz a környezetükre vonatkozóan, könnyebben elfogadja azokat a szabályokat és intézkedéseket, amelyek az árvízkárok elkerülését vagy legalább is azoknak csökkentését szolgálják. Ezen kívül fontos, hogy az egyén a saját vagyontárgyaira vonatkozó kárcsökkentési lehetőségeivel is tisztában legyen. 

Ilyen szabályozások közé tartoznak a település fejlesztési tervekben megadott építési tilalmak bizonyos területeken, az úthálózat kijelölése, illetve minden olyan beavatkozás elkerülése, amely csökkentené a folyók vízátvezető képességét.

A tananyag célja, hogy hozzájáruljon a közösség tájékoztatásához az árvízvédelem fontosságát illetően. Az oktatási anyagban visszaemlékszünk a Duna völgyében az utóbbi két évtizedben bekövetkezett árvizekre, tisztázunk néhány alapfogalmat a jobb megértés érdekében, áttekintjük a Duna-völgy vízrajzi jellemzőit, bemutatjuk a hidrológiai előrejelzések fejlődését és rávilágítunk, hogy a lehetőségek nem korlátlanok az időbeni előrelátásban.

Hangsúlyozzunk, hogy az operatív árvízvédekezés egy folyamat, mely során az árvízi jelenségekkel kell megküzdeni, melyek szintén bemutatásra is kerülnek. Ennek sikere nagymértékben függ az országok, országon belüli hatóságok, közösségek és egyének felkészültségétől és együttműködésétől.

 

A tananyag elérhető a Duna Régió Stratégia Környezeti Kockázatok prioritási területének honlapjának e-learning menüpontjából:

https://www.danubeenvironmentalrisks.eu/news/e-learning-study-material-about-floods

TARTALOMJEGYZÉK

0. MIÉRT FONTOS A LAKOSSÁG BEVONÁSA?

Bevezetés, összefoglaló

1. KORÁBBI ÁRVIZEK

A Duna vízgyűjtőjén kialakult jelentősebb múltbéli árvizek

2. ALAPFOGALMAK

Árvízi hidrológia, árvízvédelmi fokozatok, árvízvédekezés és árvízvédelmi művek

3. DUNA VÍZGYŰJTŐ

A vízgyűjtő terület általános bemutatása

4. ELŐREJELZŐ RENDSZEREK

Kialakulása, jelenleg használatban lévő honlapok

5. NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Együttműködések a vízgyűjtőn osztozó országok között

6. ÁRVÍZI JELENSÉGEK

Vízkárvédelem, védművek tönkremenetelei és a hozzájuk tartozó védekezési lehetőségek

7. EGYÉNI VÉDEKEZÉS ÉS LAKOSSÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉS

A közösségi és egyéni védekezés fontossága és módszertana

8. TÁJÉKOZTATÓ HONLAPOK

9. TESZT