Közel 70 bosznia-hercegovinai szakértő, illetve az árvízi védekezés irányítására kötelezett önkormányzati vezető vesz részt azon a szarajevói árvízvédelmi képzési programon, amely célja, hogy érdemben javítsa Bosznia-Hercegovina árvízvédelmi képességeit.

 A rendezvényt megnyitó beszédében Joó István miniszteri biztos kifejtette, hogy Magyarország elsőként nyújtott segítséget Boszniának a 2014-es, emberéleteket is követelő árvizek után. "Elsődleges fontosságú, hogy a bajban segítsük egymást és megoldjuk az azonnali kihívásokat, ugyanakkor azért is lépéseket kell tennünk, hogy az ország hosszútávú árvízvédelmi kapacitásait is fejlesszük - hangsúlyozta a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Magyarország Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (NEFE) Programja és a Duna Régió Stratégia közös finanszírozásában megvalósuló képzési program során magyar vízügyi szakértők segítik bosnyák kollégáik árvízvédelmi tudásának továbbfejlesztését. A miniszteri biztos emlékeztetett, hogy a két ország kereskedelme a válságot követően erősödik, amely lehetőséget kínál a korábbinál sokkal intenzívebb vízipari együttműködésre is. "Magyarország jelentős vízgazdálkodási tapasztalatokkal és kapacitásokkal rendelkezik, amelyet mindenhol szívesen megosztunk, ahol arra igény mutatkozik - hangsúlyozta Joó István. 

A képzési program része annak a Duna Régió Árvízvédelmi Intézkedési Program végrehajtásának, amely a 2013-as dunai es 2014-es nyugat-balkáni pusztító árvizek után került kidolgozásra Magyarország vezetésével. Joó István emlékeztetett, hogy az elmúlt évek súlyos árvizei után a politikai vezetők megértették, hogy a korábbinál jóval intenzívebb és mélyebb regionális árvízvédelmi együttműködés szükséges, amelyre a legjobb keretet a Duna Régió Stratégia biztosítja.