Az EU Duna Régió Stratégia román elnökségének 2019. évi kiemelt eseményeként került megrendezésre a 8. Éves Fórum, 2019. június 27-28-án Bukarestben.

Az EU Duna Régió Stratégia (a továbbiakban: DRS) román elnöksége során Románia Külügyminisztériuma, az Európai Bizottság és a Duna Transznacionális Program közösen rendezte meg az EU Duna Régió Stratégia 8. Éves Fórumát, 2019. június 27–28-án Bukarestben.

A Fórum mottója: „Kohézió kiépítése egy közös jólét érdekében a Duna Régióban” (Building cohesion for a shared prosperity in the Danube Region) volt. A DRS román elnökség 2019. kiemelt eseménye során olyan fontos témák kerültek fókuszba, mint az: összeköttetések és regionális mobilitás, a gazdaság, az ICT (információ - és kommunikációtechnológia), a környezet, a turizmus, a makro-regionális stratégiák közötti kapcsolatok, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok, valamint az új Kohéziós Politika.

 

Az Éves Fórum megnyitója előtt sor került  a gazdasági miniszterek informális találkozójára a kis - és közepes vállalkozások, ill. vállalkozástámogató hálózatok, klaszterek szerepe kapcsán.

A Fórum kísérő rendezvényei között megrendezésre került a Vállalkozások versenyképessége (PA8) prioritási terület szervezésében a „Versenyképesség és klaszterek a Duna Régióban” elnevezésű műhelymunka, valamint a Duna Transznacionális Program projekt kapitalizációs eseménye, továbbá „Youth – Participation – Empowerment” címmel a civil szereplők éves találkozója, a Participation Day is, a Stratégia megfiatalítását középpontba helyezve. Ezen kívül a DRS román elnöksége, a Duna Stratégia Pont (Danube Strategy Point – DSP) és a DG REGIO szervezésében a Duna Régió Stratégia akciótervének megújítása kapcsán nyilvános konzultációt is szervezett.

 

Az Éves Fórum kiállításán a magyar társkoordinációjú területek közül a Fenntartható energia (PA2) és a Környezeti kockázatok (PA5) prioritási területek külön standdal képviseltették magukat.