Elkezdődött a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési program (INTERREG HUSKROUA ENI CBC) által támogatott, mintegy 1 millió euró költségvetésű REVITAL I. projekt terepi méréssorozata. Magyar szakemberek megkezdték a hosszabb távú monitoring rendszer kijelölését, elektromos és elektromágneses geofizikai méréseket, illetve a felszín alatti vízáramlási viszonyok megismerése érdekében nyomjelzéses vizsgálatokat végeznek a Kárpátalján található felhagyott aknaszlatinai sóbánya térségében.

Hosszas várakozás és szervezés után elkezdődött a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési program (INTERREG HUSKROUA ENI CBC) által támogatott, mintegy 1 millió euró költségvetésű  REVITAL I. projekt terepi méréssorozata.

Az EU Duna Régió Stratégia magyar koordinációjának segítségével előkészített, valamint a magyar vezetésű PA4 (vízminőség) és PA5 (környezeti kockázatok) prioritási területek ajánlólevelével rendelkező projekt terepi vizsgálatainak első ütemében a feladatokkal megbízott Geogold Kárpátia Kft.  elektromos és elektromágneses geofizikai méréseket végez a Kárpátalján található felhagyott aknaszlatinai sóbánya térségében. E módszerekkel a sódiapír pontos formáját, a bennük lévő üregek és vágatok elhelyezkedését, méretét tudják feltérképezni a szakemberek. A sótömeg környezetében a hidrogeológiai áramlást befolyásoló összletek (kavics, homok, agyag és ezek kombinációja) is meghatározásra kerülnek.

Ezekkel párhuzamosan az érintett ukrán hatóságok támogatását is bíró projektben vállalt feladatok közül a hosszabb távú monitoring rendszer kijelölését is megkezdték a szakértők. A vízáramlási adatok összegyűjtésére Dataqua típusú vízszintregisztráló műszereket telepítenek meglévő kutakba. A vízáramlási irányok és elérési idők meghatározásához pedig nyomjelzéses vizsgálatokat végeznek.  A kijuttatott Tinopal és Fluoreszcein a környezetre nem veszélyes, nemzetközileg is széles körben alkalmazott nyomjelző anyagok.

A kisvárdai székhelyű Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás(Tisza ETT) által vezetett REVITAL I. projekt keretében zajló mérések és vizsgálatok tervezhetőségét, kivitelezhetőségét erősen befolyásolja jelenleg a magyar, román, ukrán határok átjárhatósága és az azzal együtt járó karanténkötelezettség.