Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2018. október 5-én, a Dunai Parlamenti Képviselők 5. konferenciáján mondott köszöntőbeszédet, melyben kiemelte: a Duna Régió Stratégia keretében az elmúlt hét évben a közös kihívásokra összehangolt válaszokat adtunk és az egész régió számára lényeges eredményeket tudunk felmutatni.

A házelnök hangsúlyozta, hogy hazánk elkötelezett a stratégia sikeres megvalósítása mellett, és a kezdetektől sajátjaként tekinti annak legfontosabb céljait.

Kövér László felidézte a stratégia főbb mérföldköveit is: hét éve, a soros magyar EU-elnökség alatt fogadták el a Duna Régió stratégiát, Magyarország eredményes politikai támogatásának köszönhetően. 2014-ben Budapesten rendezték meg a Dunai Parlamenti Képviselők 2. Konferenciáját, majd 2017-ben hazánk látta el a stratégia elnökségi feladatait. A magyar elnökség központi témái az energiabiztonság, valamint a zöld közlekedés voltak. 2017-ben sikeres éves fórumot rendeztek Budapesten, Orbán Viktor és több nem európai uniós ország miniszterének részvételével. A miniszterelnök úr tavalyi fórumon tartott nyitóbeszédében kiemelte a csatlakozási folyamat támogatásának fontosságát az unión kívüli országok tekintetében, valamint a Duna-régiós projektekre szánt pénzügyi források növelésének igényét.


A konferencián mások mellett felszólalt Maja Gojkovic, a szerb nemzetgyűlés elnöke, Dejan Zidan, a szlovén nemzetgyűlés elnöke, Ivo Béreka, a cseh szenátus alelnöke és Szanyi Tibor EP-képviselő.

A résztvevők a tanácskozáson közös nyilatkozatot fogadtak el.
A dokumentum szövege szerint a parlamenti képviselőknek aktívabb szerepet kell vállalniuk a párizsi klímaegyezmény céljainak teljesítésében és a közvélemény tudatosságának növelésében. A konferencia résztvevői üdvözlik az országaik által a fenntartható fejlődési célok helyi viszonyokhoz igazítására tett lépéseket, egyúttal ösztönzik a parlamenteket, hogy rendszeresen vitassák meg a kormányuktól kapott helyzetjelentést a nemzeti terv megvalósításáról, és győződjenek meg arról, hogy a nemzeti terv összhangban áll-e más nemzeti és regionális stratégiákkal és folyamatokkal. Továbbá rámutatnak: a fenntartható fejlődés összefüggéseinek áttekintéséhez, a fenntarthatósági átmenet támogatásához hatékony segítséget jelent, ha a parlamentek rendszeresen konzultálnak a szakmai és üzleti szervezetek képviselőivel, a civil szervezetekkel, figyelemmel kísérik a tudományos eredményeket, és a parlamenti képviselők mindezekről rendszeresen konzultálnak választóikkal.

Fotó: Országgyűlés Hivatala