PA 6 - A biodiverzitás, a táj, valamint a levegő és talajminőség megőrzése

A PA6 területet Bajorország és Horvátország koordinálja.

PA6 terület céljai (a 2019-es ACTION PLAN alapján):

Legfőbb tevékenységek és célok:

  1. Az EU zöld infrastruktúrájának rögzítése a Duna régióban

A zöld infrastruktúra (Green Infrastructure, GI) egyaránt utal a koncepcióra és a tájkép szerkezeteire. Ez a (fél)természetes természeti területek és más környezeti elemek stratégiailag tervezett hálózata, amelynek célja az ökoszisztéma szolgáltatások széles körének biztosítása. Mivel az ökológiai kapcsolat alapvető fontosságú a biológiai sokféleség csökkenésének megfékezése-, és az ökoszisztéma-szolgáltatások (ecosystem services, ES) megőrzése érdekében; ezért az egyes zöld infrastruktúra elemeket össze kell kötni természetes vagy mesterséges összekötő elemekkel, vagy fenntartható használatú / ökoszisztéma szolgáltatásra fókuszáló területekkel. 

2. Védelmi cselekvési tervek és / vagy kezelési tervek kidolgozása és / vagy kezelése a Duna régió veszélyeztetett ernyőfajai számára

Az esernyőfajoknak (vagy zászlóshajó fajoknak) az élőhelyükkel szemben összetett követelmények vannak. Ezért a kulcsfontosságú élőhelyek (dinamikájának) megőrzése hozzájárul sok más faj védelméhez. Ezen túlmenően ezek a fajok általában vonzó és lenyűgöző növények, vagy gyakrabban állatok; éppen ezért alkalmasak arra is, hogy megmutassák a közvéleménynek, hogy meg kell őrizniük élőhelyeiket, és felhívni a figyelmet az ökoszisztémákra gyakorolt antropogén hatásokra.

Konkrétan a tokhalak fontos ökológiai szerepet játszanak, mint az egészséges ökoszisztémák indikátorai. A Duna medence őrzi a világ vad tokhal populációinak néhány legfontosabbikát, és fontos funkcionális élőhelyeket is. A Pán-Európai tokhal védelmi akcióterv (Pan-European action plan for sturgeon conservation) Dunára vonatkozó részeinek megvalósítása hozzá fog járulni ezek védelméhez, valamint más édesvízi fajok és élőhelyeik védelméhez.

 3. A talajjal kapcsolatos ökoszisztéma-szolgáltatások elősegítése és / vagy fenntartása

A talajok multifunkcionalitása számos ökoszisztéma-szolgáltatás (ecosystem services, ES) alapját képezi. Ha a talaj ökoszisztéma-szolgáltatásait gondosan kezelik, akkor a humusztartalom növelhető vagy fenntartható, valamint a vízvisszatartás és –szűrés is. Ennek pozitív hatása van az erdészetre, a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra és a tájképre. Mivel a talajminőségre gyakorolt negatív hatások közvetett hatást gyakorolhatnak az ökoszisztémákra és az emberi jólétre, elengedhetetlen a talajjal kapcsolatos ökoszisztéma-szolgáltatások elősegítése és / vagy fenntartása. Ezért a DRC kidolgozhatja és harmonizálhatja a talajtérkép(ek)et, kutatásokat és eszmecseréket folytathat a fenyegetések és a nyomások témájában (mezőgazdaság, éghajlatváltozás, városok terjeszkedése stb.) és különböző hálózatokkal elősegítheti az ismeretterjesztést és a szaktudás cseréjét.

A 6-os prioritás terület (biodiverzitás, a tájkép, valamint a levegő és talajminőség megőrzése) honlapja: https://nature.danube-region.eu/

Menü

Duna Régió Stratégia

Navigáció