Nemzetközi siker – A KKM finanszírozta JOINTISZA hajó nyerte a VI. PET Kupát

Publikálva: 2018. augusztus 14.

A tiszta Tisza folyóért küzdő magyar kezdeményezésű PET Kupa fő célja, hogy felhívja a figyelmet a műanyag-szennyezés növekvő problémájára, és nemzeti összefogással lépéseket tegyen a Tisza folyó árterének és vizének megtisztításáért. A 10 napos környezetvédelmi akció keretében, a résztvevők a folyó árterének egy részét tisztítják meg a hulladékszennyezéstől. A PET Kupa kezdeményezést a Természetfilm.hu, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) és a Sonar Diver Team szervezi.
2018-ban augusztus 4. és 12. között, immár a hatodik alkalommal került megszervezésre a hulladékgyűjtési verseny. Az idei évben Szatmárcseke és Tiszamogyorós között, mintegy 70 km-es szakaszon eveztek végig a versenyzők. A PET Kupát idén egy kárpátaljai verseny előzte meg.

A PET KUPA, tutajok építésével vette kezdetét. A vízi járművek tervezésének egyik fontos kritériuma, hogy műanyag palackok felhasználásával kell, hogy készüljenek illetve hulladék alapanyagokat kell, hogy újra hasznosítsanak. Másik fontos kritérium a hajó meghajtására vonatkozóan a megújuló energia kizárólagos felhasználása, amely magában foglalhatja a napenergia hasznosítását, a vitorlákat és persze az emberi erőt, a lapátok és pedálhajtású rendszerek kialakításával.

A PET Kupa néhány újrahasznosított anyagokból épült hajója úszik a Felső-Tiszán (fotó Konyha Miklós)

A hajók már önmagukban rámutattak a műanyag hulladék problémára, hiszen fő építőanyaguk a korábbiakban összegyűjtött mintegy 30.000 műanyag palack, valamint más újrahasznosított anyagok voltak. Összesen 21 hajó, hozzávetőleg 40-50 kenuval kiegészítve kezdte a versenyt 2018 augusztus 6-án Szatmárcsekén, mintegy 400 versenyzővel a fedélzeten.

A JOINTISZA hajó a hullámtéren összegyűjtött szeméttel, amit már nem tudott leadni a háttérben úszó, két tonna teherbírású PETényi anyahajónak… (fotó Konyha Miklós)

A PET Kupa kezdeményezése ebben az évben nemzetközi jelentőségű környezetvédelmi és természetvédelmi rendezvénnyé nőtte ki magát. 2018-ban ugyanis, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Duna Régió Stratégia Osztálya által – az Interreg DTP finanszírozta JOINTISZA projektből – támogatott nemzetközi hajó is elindult a versenyen. A 13 fős, szakértőkből álló legénység az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Indiából, Norvégiából, Marokkóból, Olaszországból, Szerbiából és Magyarországról érkezett. A nemzetközi csapat fő célja az volt, hogy megosszák tapasztalataikat a műanyag-szennyezés kezelésével kapcsolatban, hogy aztán ezek a tapasztalatok beépülhessenek a JOINTISZA projekt keretében aktualizálásra kerülő Integrált Tisza Vízgyűjtő-Gazdálkodási Tervbe. Ugyancsak fontos cél volt, hogy a külföldi résztvevők megismerjék a magyar PET Kupa civil kezdeményezést, hogy aztán a későbbiekben saját országukban is hasonló eseményt szervezhessenek. Mint kiderült, a Tisza-folyó műanyag-szennyezése nem egyedi probléma, minden résztvevő ország küzd ezzel a jelenséggel.

A KMKSZ ISZ csapatától retteghetnek a tiszai PET palackok Kárpátalján is (fotó Konyha Miklós)

A JOINTISZA hajó nemzetközi csapata nagy lelkesedéssel vetette bele magát már az első napon a műanyag hulladék gyűjtésébe és ez a lelkesedés a verseny végéig kitartott. Az egyedülálló JOINTISZA katamarán jellegű hajótest kialakításához műanyag palackok, fa-léc keret és újrahasznosított, elhasznált kamion ponyva, valamint műanyag raklapok lettek felhasználva. Mindez jelentős súlycsökkenéshez vezetett, és segített a hajó könnyű navigálhatóságában és összességében javította annak hajózási jellemzőit (pl.gyorsaság). A gyorsasági verseny során a JOINTISZA csapat bizonyította, hogy a valaha volt leggyorsabb hajót építette és navigálja, köszönhetően Gyalai-Korpos Miklós terveinek, sőt a hajó a szlalomverseny során is tökéletesen teljesített.

A rendezvény egyúttal társadalmi-kulturális esemény is volt. A résztvevők a Tisza-kvíz során megismerkedhettek a Felső-Tisza területének főbb kulturális örökségével, valamint ellátogattak Szatmárcsekén a csónakfejfás temetőbe, mely egyedülálló nemzeti örökségünk. A résztvevők megtekinthették Tákos és Csaroda falvak mesés középkori templomait is.

A sport, az önkéntesség és a környezettudatosság ereje révén a verseny felhívta a figyelmet a folyók védelme és a megfelelő hulladékgazdálkodás fontosságára, amelyet figyelembe kell venni a határokon átnyúló vízgyűjtő-gazdálkodási tervezési folyamata során is. A probléma gyökere a PET-palackok árhulláma - gyakran több ezer tonna. Sokan úgy vélik, hogy a hírhedt, óceánokban előforduló szemétfoltok távoli, csupán a világtengerek mentén élők problémája. Ugyanakkor láthatjuk, hogy nagy mennyiségű hulladék úszik a határokon átnyúló folyókban is, és ennek egy része ott marad a „befogadó” országokban. Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a vízgyűjtő területeket érintő intézkedések megfogalmazásakor ezt a helyzetet kezelni kell, felhívva a figyelmet a jelenségre tudatosságnövelés és a környezeti nevelés révén illetve tényleges, helyi, regionális, országos és határon átnyúló kezdeményezések sorozatával.

A verseny során a résztvevők mintegy 10 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza hullámterén és tömörítették, szelektálták azt. A szemét mintegy 50 %-a ugyanis újrahasznosítás során visszakerül a gazdasági körforgásba, míg a fel nem használható anyagok hulladéklerakóba kerülnek.

Az Admiralitás, vagyis a Kupa szervező csoportja, folyamatosan új tervekkel és új elképzelésekkel igyekszik működését bővíteni és minél több embert bevonni a kezdeményezésbe. Idén a JOINTISZA projekt támogatásának köszönhetően, nem csak Magyarországon, hanem külföldön is megismerhették az akciót. A PET Kupa kezdeményezés azonban nem merül ki az évi 10 napos műanyag szemét gyűjtéssel, a kalózok keményen dolgoznak egész évben és szerveznek különféle szemétgyűjtési akciókat, mint például a téli ártéri erdőtisztítás, illetve részt vesznek nemzetközi rendezvényeken is, mint például a Duna Napi rendezvény Kárpátalján, 2018 júniusában.

A JOINTISZA győztes csapata

A JOINTISZA hajó nemzetközi legénysége 2018. augusztus 12-én megnyerte a PET Kupát. A győzelem jelképezi, hogy több ország képviselőjének összefogása egy közös cél érdekében fontos kiindulópont és hosszú távon a sikerek kulcsa is lehet. Ehhez azonban a közös kezdeményezéseket tovább kell erősíteni és tovább kell folytatni.

De ne feledkezzünk meg a különdíjasokról sem, hiszen a Tisza hőse különdíjat egy kárpátaljai csapat nyerte, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ). Az Ő dicsőségük ugyancsak jelentős, hiszen Ők a fejenként szedett legtöbb hulladékért kapott díj nyertesei. Gratulálunk nekik, de egyben az összes résztvevőnek, akik közös erővel és lelkesedéssel harcoltak az ártéri rengetegben egy tisztább folyóért és egy tisztább jövőért!

Köszönetnyilvánítás: A JOINTISZA legénysége külön köszönettel tartozik Gyalai-Korpos Miklósnak, a csapat mentorának, önkéntesnek, a PET-admirális tagjának; a PET Kupa szervezőinek; az IUCN Oktatási és Kommunikációs Bizottsága (IUCN CEC) és ERI Hungary - European Research Institute Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tagjainak; valamint a Duna Régió Stratégia PA4 (vízminőség) és PA5 (környezeti kockázatok) prioritási terület szakértőinek, akik támogatták a JOINTISZA legénységét a verseny során.

Menü

Duna Régió Stratégia

Navigáció