Nemzetközi árvízi védekezési gyakorlat a Duna Régióban

Publikálva: 2019. július 9.

A Duna Régió gyakorlat (DAREX) keretein belül árvízi védekezésre és közös beavatkozásra készült fel több mint 100 résztvevő a Tisza-folyón, Jánd térségében 2019. július 4-7. között. A terepgyakorlat négy napján Szlovákiából, Romániából és Magyarországról érkezett önkéntes szervezetek tették próbára és fejlesztették képességeiket.

A gyakorlat elképzelt eseményének megfelelően a Tisza felsőbb szakasza áradással fenyegeti a környező településeket és lakosságot, ami olyan helyzetet eredményezett, hogy szükségessé vált nemzeti és nemzetközi önkéntesek bevonása is. 

A gyakorlat rövid bemutató videója ezen a linken elérhető:

https://youtu.be/pprXM_yonpI

szervező csapatok, a MAGOR Katasztrófa-elhárításban Résztvevők Támogatásáért Egyesület (Budapesti Tűzoltó szövetség tagja) és a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület (Nyír Mentőszervezet tagja), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nemzeti minősítéssel rendelkező együttműködő szervezetei. A szervezők amennyire lehetett, a valósághoz közeli kárhelyszíneket és környezetet alakítottak ki a résztvevők számára. A csapatok különböző képességekkel érkeztek, amelyek alkalmazását különböző feladatokon keresztül gyakorolhatták.

humanitárius segítségnyújtóknak folyamatosan el kellett látniuk a beavatkozókat, hiszen pontosan, mint a valóságban, a munka nem áll meg, függetlenül attól, hogy nappal vagy éjszaka van. Amint a szcenárió szerint az esemény is komolyabbra fordult, egyre nagyobb kihívások elé néztek a beavatkozók is. Támogatniuk kellett a helyi beavatkozó erőket homokzsákok pakolásával a gát megerősítése érdekében. A mentőcsapatok által kimentett személyeket és a lakosságot elsősegélynyújtásban és pszicho-szociális ellátásban kellett részesíteniük, valamint befogadó helyet biztosítaniuk azoknak, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat. Meg kellett szervezniük az ételosztást, segélyszállítmányok átadását is. Segítséget kellett nyújtaniuk eltűnt emberek keresése során is, akik egy szigeten ragadtak az árvíz miatt.

Az imitátorok (szerepjátékosok, akik az érintett lakosságot alakítják) nagyon valóságosan játszották a szerepüket, őket a Magyar Imitációs Társaság képezi ki és koordinálja, hogy képesek legyenek az elképzelt esemény szerint színészkedni. Így a legnagyobb feladat a gyakorlaton az volt a résztvevők számára, hogy ellássák azokat, akik komoly érzelmi vagy sokszor fizikai sérülést szenvedtek.

Résztvevő csapatok:

Johannita Segítő Szolgálat (Magyarország)

Szlovák Szamaritánusok (Szlovákia)

Szlovák Tűzoltó Szövetség, Komáromi Járási szervezete (Szlovákia)

Multisalva Egyesület (Románia)

Erdélyi Mentőszervezet, Udvarhelyszék (Románia)

Országos Vízügyi Főigazgatóság (Magyarország)


A gyakorlat intenzív volt, magas szintű felkészültséget és tűrőképességet kívánt a csapatoktól, hiszen a feladatokat nehéz körülmények között kellett megoldaniuk. Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek!

A gyakorlat a Duna Régió Stratégia Környezeti Kockázatok prioritási terület akciótervének egyik legfontosabb pontját tükrözi, ami a műveleti együttműködés erősítését szorgalmazza veszélyhelyzet-kezelésben résztvevő szervezetek között a Duna-menti országokban, valamint ezen egységek interoperabilitását segíti elő. A projekt megvalósítását a Duna Transznacionális Programon keresztül Európai Unió (ERDF támogatás) és Magyarország közös finanszírozása tette lehetővé. 

Menü

Duna Régió Stratégia

Navigáció