Megkezdte működését a Tisza-medence vízügyi tevékenységeit összehangoló magyar vezetésű projekt

Publikálva: 2017. március 20.

Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vízdiplomáciáért, vízipari exportért és a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa jelentette be a magyar vezetésű JoinTisza projekt elindítását, amely az öt tiszai ország – Ukrajna, Szlovákia, Magyarország, Románia és Szerbia –, valamint elismert nemzetközi szervezetek összefogásával szolgálja a vízgyűjtőterület lakosságát fenyegető árvizekkel és szennyezésekkel szembeni védelem megerősítését. A Miniszteri Biztosi Titkárság koordinációjában zajló előkészítés után a kezdeményezés 2,2 millió eurós támogatást nyert el a Duna Transznacionális Programból.

Az eseményre a szentendrei Regionális Környezetvédelmi Központban (REC) került sor. Az intézmény igazgatója, Mihail Dimovski előszavában üdvözölte a REC és a magyar kormányzat közötti stratégiai együttműködést, melynek kiemelkedő példája a közös JoinTisza projekt. Ezt követően Joó István méltatta a kezdeményezés előkészítésében közreműködők munkáját, hiszen kivételes eredmény, hogy a Duna régión belül a Tisza-medence, mint részvízgyűjtő ekkora figyelmet és támogatást kapjon.

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezeti, szakmai lebonyolításában pedig a 12 projekt partner mellett kiemelt szerepe van a szolnoki Tisza Irodának is, melyet a miniszteri biztos és Ivan Zavadsky, a projektben is részt vállaló Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság (ICPDR) főtitkára közösen adtak át 2014. november 4-én.

A Duna Transznacionális Program első körös felhívása során a 14 részt vevő országból beérkezett 55 javaslat nyert támogatást, amelyből 11 magyar vezetéssel valósul meg.  A Magyarországon realizálódó támogatás értéke 18,2 millió euró – a program keretében eddig megítélt összeg közel egyötöde.


         Joó István, Mihail Dimovski (REC), Kovács Péter (BM), Horváth Balázs (OVF)

Menü

Duna Régió Stratégia

Navigáció