Magyarország bemutatta a Duna Régió Stratégia magyar elnökségének prioritásait a dunai országok képviselőinek

Publikálva: 2017. február 27.

Joó István, a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos 2017. február 23-án találkozott Budapesten a Stratégiában résztvevő 14 ország és az Európai Bizottság delegáltjaival, és mutatta be a soros magyar elnökség, illetve az október 18-19-én, Budapesten megrendezésre kerülő Éves Fórum prioritásait.

Az elnökségi év hangsúlyos témái közül kiemelte a régió Európai Unión kívüli országaival való együttműködés szorosabbra fűzésének igényét, amelynek leghatékonyabb módja a közelmúltban hazánk támogatásával elindult közös projektek végrehajtása. A 2017. októberi Éves Fórum kapcsán, amely az „A secure, connected and prospering Danube Region” címet viseli, Joó István tájékoztatta a résztvevőket, hogy annak három tematikus pillérét a regionális energiabiztonság, a határokon átívelő infrastruktúrafejlesztés, valamint a környezetbarát közlekedésre való fokozatos áttérés lehetősége alkotja majd.

Az Éves Fórum energiabiztonsági kihívásokat bemutató pillére elsősorban a földgáz és villamosenergia 2020 előtti kérdéseit hivatott megvitatni, az Európai Unió által kijelölt, illetve a tagállamok által 2020-ig vállalt energiabiztonsági fejlesztések végrehajtását figyelembe véve.

A közlekedésfejlesztés témája az Európai Bizottság által júniusra elkészülő ’Corridor Work Plans’ című áttekintő tanulmány bemutatására épül, amely a TEN-T hálózatok és a belőlük leágazó regionális/helyi fejlesztések terén tett tagállami vállalások teljesülését egyaránt érinti.

A rendezvény harmadik és egyben leginkább innovatív témája a környezetbarát közlekedés jövője lesz, amely a közlekedésfejlesztés és energia kérdésköreinek közös halmazaként kerül bemutatásra. Itt elsősorban a régió közlekedésének tiszta energiaforrásokra való áttéréséről (pl. az elektromos és földgáz töltőállomások rendszerének kiépítése), ezzel összefüggésben pedig az elektromos-, illetve gázüzemű járművek fokozatos térnyeréséről esik majd szó.

Menü

Duna Régió Stratégia

Navigáció