„LNG – álom vagy valóság?” címmel rendeztek konferenciát Brüsszelben

Publikálva: 2016. június 6.

A Duna Régió Stratégia energia prioritási területe (PA2), melyet Magyarország és Csehország közösen koordinál, május 26-án a cseppfolyósított földgáz (liquified natural gas – LNG), mint reális alternatív energiaforrás régiós felhasználási lehetőségeiről tartott szemináriumot Brüsszelben. A nagy érdeklődést kiváltó esemény közel 90 szakember részvételével zajlott, az Európai Bizottság számos főigazgatósága mellett a régió több országának kormányzati és civil képviselőivel.

A szemináriumon bemutatásra került a magyar-cseh közös vezetésű energetikai szakterület által készítetett átfogó tanulmány, amely a Duna régió országaiban vizsgálta meg az LNG szerepét az ellátásbiztonság, valamint az elérhető alternatív energiaforrások szemszögéből. Ez az első olyan szakterületi elemzés, amely megfelelő keretbe helyezi a közös gondolkodást, ezáltal nagymértékben elősegítve a régió országai közötti együttműködést.

A szemináriumot Stelbaczky Tibor magyar és Jakub Dürr cseh Coreper I nagykövetek nyitották meg. Beszédeikben mindketten az energiabiztonság fontosságára és a Duna Régió Stratégia kiemelt szerepére hívták fel a figyelmet a régió energiaellátottságának javítása érdekében. Stelbaczky Tibor továbbá kiemelte, hogy az Európai Unió egyik kulcskérdése az energiabiztonság megteremtése, amelyre a Duna Régió Stratégia által biztosított platform különösen alkalmas lehet.

Magyarország képviseletében a vitaindítón Kádár Andrea Beatrix, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős helyettes államtitkára, valamint Christopher Jones, az Európai Bizottság energiáért felelős főigazgató helyettese mondott beszédet. Kádár Andrea kifejtette, hogy 2017-től Magyarország fogja betölteni a Duna Régió Stratégia elnöki szerepét. Kiemelte továbbá, hogy az elnökségi év, valamint a 2017 októberében szervezendő Éves Fórum az energia- és vízbiztonság kérdéseit fogja előtérbe helyezni.

A résztvevők egy kormányzati és egy piaci fókuszú panel keretében ismerhették meg, hogy mit jelent a régió számára az LNG, és milyen lehetőségek rejlenek annak kihasználásában. A paneleket Ságvári Pál, az energia prioritási terület magyarországi koordinátora, a Külgazdasági és Külügyminisztérium energiabiztonságért felelős utazó nagykövete moderálta.

A tanulmány rámutat arra, hogy az európai uniós LNG kapacitások bővítése új, fizikai diverzifikációs útvonal biztosításával növelheti az Unió és a régió ellátásbiztonságát. A megállapítások között szerepel, hogy bár a horvátországi és görögországi LNG terminálok megépítése uniós szinten nem fog komoly változásokat előidézni, a régiós energia árakra mégis csökkentő hatást gyakorolhatnak ezen beruházások.

Menü

Duna Régió Stratégia

Navigáció