Képviseletet nyitott a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) a horvátországi Eszéken

Publikálva: 2015. november 18.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) égisze alatt működő Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. Újvidék után Eszéken megnyitotta a második irodáját. Joó István, a Duna Régió Stratégia (DRS) végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki kedden ünnepélyesen is megnyitotta az eszéki irodát, az MTI-nek telefonon elmondta: az iroda teljeskörű külkereskedelmi exporttevékenység-támogatást igyekszik nyújtani, amely rendkívül innovatív és előremutató kezdeményezés.

Egyablakos ügyintézést biztosít: piacelemzési tevékenységet végez, felkutatja a megfelelő partnereket, segítséget nyújt az exportengedélyek megszerzésében, valamint fordítási és tolmácsolási szolgáltatást nyújt, továbbá akár a szállítmányozási feladatokban is segít - tette hozzá.

A miniszteri biztos úgy véli: a két ország, Horvátország és Magyarország gazdasági kapcsolatai pozitívan fejlődnek. Magyarország kivitele 2015-ben Horvátország irányába 32 százalékkal növekedett az előző évhez képest - emelte ki.

"Azt látjuk, hogy elsősorban a kis- és középvállalkozások (kkv-k) együttműködése tekintetében ugyanakkor még van lehetőség a továbbfejlődésre" - mondta, majd hozzáfűzte, hogy az eszéki iroda a jövőben ezt hivatott elősegíteni.

Joó István kifejtette, hogy az iroda elsősorban - de nem kizárólagosan - a Magyarországon működő kkv-kat kívánja segíteni, azokat, amelyek export kapacitásokkal is rendelkeznek, és amelyek érdeklődnek a horvát piaci lehetőségek iránt. Mindazonáltal kijelentette, hogy a szolgáltatatás természetesen rendelkezésére áll a horvát kkv-knek is, amennyiben azok a magyar, vagy más környező országok piacai iránt érdeklődnek.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházat (MNKH) a magyar állam és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közösen alapította azzal a céllal, hogy a nemzeti külkereskedelmi stratégiával összhangban új piacokat és üzleti lehetőségeket nyisson a magyar vállalkozások előtt. Tevékenysége révén már 26 országban nyílt magyar kereskedőház, segítve a magyar vállalkozások által létrehozott termékek, szolgáltatások és a külpiaci igények egymásra találását.

A magyar kormány kiemelt célja, hogy a környező országokban is - beleértve Horvátországban - növelje gazdasági jelenlétét, nemcsak a kereskedelem, hanem a befektetések terén is.Ennek érdekében az MNKH Zrt. létrehozott egy 100 százalékos tulajdonát képező céget, az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft.-t. A Hálózat Kft. támogatja nyolc országban működő irodáinak tevékenységét, összehangolja azt a kereskedőház stratégiájával és napi munkafolyamatával. A magyar kkv-k jelentős része a környező országokban próbál először kilépni az exportpiacokra, ehhez szeretnének nekik minden segítséget megadni.

Az ünnepélyes megnyitóra az eszéki Gazdasági Kamara dísztermében került sor. A rendezvényen részt vett Magyar József zágrábi magyar nagykövet és De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is.

(MTI)

Menü

Duna Régió Stratégia

Navigáció