8. DARIF Közös Művelet - nemzetközi rendőrségi együttműködés a Dunán

Publikálva: 2019. október 7.

2019. szeptember 30. és október 4. között végrehajtásra került a 8. DARIF Közös Művelet kilenc Duna szakasszal rendelkező tagország részvételével.

2019. szeptember 30. és október 4. között végrehajtásra került az EU Duna Régió Stratégia ’Biztonság’ (PA11 - Security) prioritás terület tevékenysége keretében a 8. DARIF Közös Művelet kilenc Duna szakasszal rendelkező tagország (Németország, Ausztria, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária, Moldova, Ukrajna), valamint az Interpol, Europol és a Frontex részvételével (Szlovákia 2019 évben nem vett részt a műveletben).

A tagállamok ellenőrzéseiket - az igényeiknek, a nemzeti Duna szakaszukon kialakult helyzetnek, saját kockázat értékelésüknek és megerősítési lehetőségeiknek megfelelően – a műveleti tervben felsorolt célok és feladatok mentén, saját prioritásaikat felállítva hajtották végre. Az előkészítést Magyarország frissített kockázatelemző táblázat, valamint a Közös Műveleti terv kidolgozásával és a mohácsi Ideiglenes Koordinációs Központ felállításával segítette.


A művelet célja volt az embercsempészés, az emberkereskedelem, az illegális migrációval kapcsolatos jogellenes cselekmények, az okmányhamisítások, valamint a kábítószer- cigaretta és egyéb áru csempészetére irányuló tevékenységek felfedése, általános vízi rendészeti ellenőrzések végrehajtása a hajókon és a kikötőkben, körözött személyek felkutatása és a veszélyes-áru szállítás, valamint természetvédelmi szabályok betartásának ellenőrzése is. 

A tagországok a nemzetközi bűnügyi és rendészeti ellenőrzésieket a Duna-Rajna-Majna csatornára, a Duna folyamra, annak parti sávjaira, fontosabb kikötőire koncentrálták. A műveleti napok október 01-02-03-án kerültek végrehajtásra, ezen időszakban az információ áramlás és a reagáló képesség növelése érdekében minden résztvevő tagország saját nemzeti kontaktpontot működtetett és egy-egy összekötő tisztet delegált Mohácsra, a határkikötőben felállított Ideiglenes Koordinációs Központba. A Központ munkájában részt vett továbbá a Frontex kockázatelemzője, az Europol és az Interpol 1-1 elemző tisztje.

A Központ által végzett műveleti információcsere zökkenőmentes volt, valamint a schengeni külső határon áthaladó összes hajó személyzete és utasai, azok okmányai, valamint a jachtok is ellenőrzésre kerültek mind az Interpol, mind pedig az Europol adatbázisaiban. Ezekben összesen 2 találat került realizálásra.

A DARIF 2019 Közös Művelet végrehajtásában 3 műveleti nap alatt 9 tagország összesen 1.120 tisztviselője vett részt, akik naponta átlagosan 35 szolgálati hajóval és 55 szolgálati gépkocsival látták el feladataikat. Összesen a művelet során 123 személyhajót, 229 teherhajót, 84 halászhajót, 11 csónakot, valamint 17.998 személyt és 15.968 okmányt ellenőriztek. 


A legjelentősebb esemény Bulgáriában történt, ahol 1 fő bolgár állampolgárt fogtak el, aki 1 csónakot és 4 külső csónakmotort lopott el a Duna 553 folyamkilóméterénél, őt gyorsított eljárásban bíróság elé állították.

A román Duna szakaszon 21 esetben fedtek fel illegális halászatot és több esetben természetvédelmi szabálysértést, az osztrák szakaszon 9 esetben szegték meg a hajózási szabályokat, a magyar szakaszon 4 esetben vízirendészeti és 6 esetben egyéb szabálysértés miatt intézkedtek, a német szakaszon 5 esetben vízszennyezés, 5 esetben hajózási szabályok megsértése és 1 esetben orvhalászat miatt intézkedtek. Az idei évben áru- vagy embercsempészet miatt nem történt intézkedés. 

A részt vevő tagországok nagyra értékelték a művelet megszervezését és végrehajtását.


A cikk szerzői:

Polt Balázs r.alezredes, Belügyminisztérium Európai Együttműködési Főosztály

Herczeg Mónika r.alezredes, Belügyminisztérium Európai Együttműködési Főosztály, EUSDR PA11 Irányító testület magyar delegáltja

Menü

Duna Régió Stratégia

Navigáció