Átfogó konzultáció az EU Duna Régió Stratégia cselekvési tervének megújítása kapcsán

Publikálva: 2019. április 8.

2019. április 18-ig a Duna Régió Stratégia nemzeti koordinációja átfogó konzultációt folytat, a stratégia cselekvési tervének megújítása kapcsán.
A kérdőív kitöltésével legyen részese Ön is az új irányvonalak meghatározásának!

Tisztelt Érintettek!

Az Európai Unióban jelenleg négy makroregionális stratégia működik. A Duna Régió Stratégia (továbbiakban DRS) 2011-ben a Magyar EU elnökség idején került elfogadásra, mint második hasonló keretrendszer (a Balti tengeri régióra vonatkozó után). A DRS 9 európai uniós és 5 nem-EU tagország részvételével hivatott összehangolni 11 ágazati fejlesztéspolitikát, miközben a régió felzárkóztatása és az EU tagsággal nem rendelkező országok integrálása is kiemelt célja. Hazánk a Stratégia cselekvési tervének elfogadásakor, annak 11 ágazati területéből 3 esetben vállalt koordinációs szerepet. A fenntartható energia területet Csehországgal, a vízminőség-védelmi ágazatot Szlovákiával, a környezeti kockázatok kezelését pedig Romániával közösen vezetjük – mindhárom területen jellemző a magyar kezdeményezések dominanciája.


A DRS cselekvési tervének elfogadása óta eltelt időszakban számos sikert könyvelhetett el magának a Stratégia, több kérdés azonban továbbra is megválaszolásra vár, sőt jó néhány új kihívással kellett szembesülni a tagországoknak. Éppen ezért az Európai Unió többéves finanszírozási mechanizmusának megújításával párhuzamosan a DRS akciótervének megújítása is napirendre került a 2018. évi bolgár elnökség során.


A DRS nemzeti koordinátorainak 2019. februári döntése alapján mind a 14 országban megadott témák szerint konzultáció lefolytatására kerül sor az érintettekkel. A DRS magyar koordinációja részéről az alábbi kérdőív keretei között kívánjuk összegyűjteni a DRS megvalósításában érdekelt magyarországi szervezetek véleményét a stratégia jövőbeli megvalósításával kapcsolatban.


A Duna Régió Stratégia magyarországi koordinációja igyekszik tekintetbe venni az érintettek által megfogalmazott minden javaslatot, egyúttal fenntartja a jogot a végleges magyar álláspont DRS nemzeti koordináció hatáskörében való kialakítására.

Kérjük, hogy a konzultáció 7 kérdésből álló kérdőívének kitöltésével legkésőbb 2019. április 18-ig járuljon hozzá nemzeti álláspontunk kialakításához!

Válaszainak megkönnyítése érdekében az alábbi weboldalakon javasolt tájékozódnia az EU Duna Régió Stratégiával kapcsolatban:
https://dunaregiostrategia.kormany.hu/dokumentumok
https://www.danube-region.eu/

Menü

Duna Régió Stratégia

Navigáció