A makro-regionális együttműködések jövőjéről kezdeményezett párbeszédet a Duna Régió Stratégia magyar elnöksége Brüsszelben

Publikálva: 2017. május 24.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által május 23-án Brüsszelben megrendezett szemináriumon több mint 100, a makro-regionális stratégiák végrehajtásában érdekelt szakértő vett részt Európa 23 országából (melyből 3 nem EU-s) illetve az Európai Bizottságtól. A Magyarország EU melletti brüsszeli Állandó Képviseletén megtartott esemény rendkívül nagy érdeklődés mellett, teltházzal zajlott, és a különböző makro-regionális keretrendszerek közötti tapasztalat-megosztás mellett lehetőséget biztosított a jövőre vonatkozó kilátások megvitatására, illetve a Lengyelország által kezdeményezett Kárpátok Stratégia bemutatkozására is.

Köszöntőbeszédében dr. Kozma György, a brüsszeli Állandó Képviselet kabinetfőnöke kiemelte, hogy az úttörő magyar kezdeményezés első ízben teszi lehetővé minden érintett szereplő bevonását a makro-regionális stratégiák (a Duna Régió Stratégia mellett ilyenek a Balti-tengerre, a Jón-Adriai térségre, illetve az Alpokra vonatkozó együttműködések) jövőbeni lehetőségeivel kapcsolatos diskurzusba. Mivel a makro-regionális keretrendszerek hidat képeznek a tagállami és az EU-s szintű politikai törekvések között, ez az együttműködési forma a legalkalmasabb a regionális érdekképviseletre többek közt a 2020 utáni finanszírozás esetében is – hangsúlyozta a kabinetvezető.

A felszólalók rendkívül hasznosnak ítélték a szakértői szintű egyeztetést, amely olyan fontos kérdéseket is felölelt, mint például az EU-s pályázatok egyszerűsítése, a források időbeni koncentrációja a közösen meghatározott stratégiai területekre, illetve a makro-regionális stratégiák – így a hangsúlyos magyar részvétellel zajló Duna Régió Stratégia – végrehajtásához közvetlenül kapcsolódó pénzügyi eszközök bővítésének lehetősége.

Jenei Gábor, a Duna Régió Stratégia nemzeti koordinátor-helyettese az eseményt összegezve elmondta, hogy a pozitív visszajelzések alapján szükség van a diskurzus folytatására, amelyben az államok számítanak Magyarország további szerepvállalására. Az EU Bizottság és a tagállami szakértők egyetértettek abban, hogy a stratégiák megvalósítására pályázati projekteken keresztül nyílik lehetőség. Ebben a tekintetben Magyarország jó példával állt elő, hiszen a negyedmilliárd eurót mobilizáló 14 országos Duna Transznacionális Program keretében megvalósítás alatt álló nemzetközi projektek több mint egyötödét vezeti – emelte ki a nemzeti koordinátor-helyettes.

Menü

Duna Régió Stratégia

Navigáció