A Duna Régió Stratégia soros magyar elnöksége Kijevbe látogatott

Publikálva: 2016. december 21.

A Duna Régió Stratégia Miniszteri Biztosi Titkársága bemutatta az egy éves soros magyar elnökség programját és az október 18-19 rendezendő Éves Fórum tematikáit a „European Strategy for the Danube Region: opportunities and challenges for Ukraine” elnevezésű nemzetközi konferencián Kijevben (2016. december 15-16)

A Duna Régió Stratégia magyar elnökség egyik elsődleges célja a Stratégia által érintett, de nem Európai Uniós tagállamok felzárkóztatásának elősegítése. A gazdaságpolitikai szempontokon túl, Magyarország kiemelt biztonságpolitikai érdeke, hogy Ukrajna, Szerbia és Moldova is minél fenntarthatóbb módon, és minél gyorsabban zárkózhasson fel az Uniós tagállamokhoz.

  

 

           (Jenei Gábor osztályvezető)


Az ukrán Nemzetközi Politikáért Intézet (Ukranian Institute for International Politics), az ukrán Regionális Fejlesztésekért, Építkezésekért, Lakásügyekért és Kommunális Szolgáltatásokért felelős Minisztérium, valamint az ukrán Külügyminisztérium által szervezett két napos konferencia során Magyarország bemutatta a két ország közötti – Duna Régió Stratégia keretein belül értelmezendő – együttműködéseket és előrevetítette azon területeket is, ahol ez a kapcsolat elmélyíthető lehet a magyar elnökség ideje alatt. Kiemelésre került többek között az aknaszlatinai sóbánya kérdésköre, amely kezdeményezésről a magyar, ukrán és az Európai Bizottság jelenlévő képviselői is bíztatóan nyilatkoztak.

 

A közösen kialakítható potenciális projektek finanszírozásának lehetőségeiről is szó esett. A Duna Transznacionális Program képviselője bemutatta az Ukrajna számára fenntartott források mértékét és azokat a területeket, amelyek kapcsán ezek elérhetővé válnak majd a következő felhívás alkalmával. Jenei Gábor osztályvezető felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy az ukrajnai projektek vezetői több forrásból is pályázhatnak finanszírozásra, többek között az magyar-szlovák-román-ukrán (HUSKROUA) enpi határon átnyúló együttműködési programból is.

  

A Duna Régió Stratégia magyar elnökség által szervezendő Éves Fórum témái közül az energiabiztonsági és a regionális közlekedésfejlesztési prioritások meghatározása, valamint az energetika és a közlekedés keresztmetszetét jelentő tiszta közlekedésben rejlő regionális potenciál kiaknázása lettek kiemelve. Az Éves Fórum miniszteri találkozója kapcsán a magyar delegáció reményét fejezte ki, hogy Ukrajna is miniszteri szinten képviselteti magát az eseményen.


                 
                    (Moldován Félix koordinációs referens)


A Stratégia sikeres végrehajtása szempontjából kulcsfontosságú Ukrajna, Szerbia és Moldova minél hatékonyabb bevonása. Ezen irányba tett első lépésként értékelendő a Kijevben szervezett szakmai konferencia, ahol a Stratégia 2011-es megalakulása óta először fordult elő, hogy az ukrán kormány Duna Régió Stratégiában érintett összes minisztériuma, miniszter-helyettesi szinten képviseltesse magát.

Menü

Duna Régió Stratégia

Navigáció