2019 - Idén nemzetközi színekben az ICPDR hajó indul a PET Kupán

Publikálva: 2019. augusztus 1.

PET Kupa 2019 - Palackra fel!
2019 augusztus 3–11. között a Tiszai PET Kupa hetedik alkalommal kerül megrendezésre.

2019-ben Magyarország vette át  a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság (ICPDR) éves elnökségét, és augusztus 3-tól az ICPDR magyar elnöksége tíz napra a Tisza folyóra fordítja a figyelmét.

2019 augusztus 3–11. között a Tiszai PET Kupa hetedik alkalommal kerül megrendezésre. A nemzetközi JOINTISZA hajó 2018-os sikeres részvétele után, 2019-ben az ICPDR hajó indul nemzetközi színekben a Belügyminisztérium támogatásával.


"A PET Kupa sikerének kulcsa – ahogy ezt a rendezvény honlapja is hangsúlyozza - , az hogy egy olyan nehéz és veszélyes feladatot, mint amilyen a szemétszedés, szórakoztató, inspiráló, csapatépítő tevékenységgé, életre szóló kalanddá tesz.  A PET Kupa az első, és tudomásunk szerint egyetlen olyan kezdeményezés a világon, ami a környezetszennyező anyagok felhasználásával küzd a környezetszennyezés ellen. " Részletes információk: https://petkupa.hu/hu_HU/palackra-magyar

Fotó: https://petkupa.hu/hu_HU/palackra-magyar

2019-ben is széles körű nemzetközi csapat áll össze, hiszen a résztvevők Németországból, az Egyesült Államokból, Olaszországból, Ukrajnából, Belgiumból, Hollandiából és Magyarországról érkeznek. Az ICPDR hajó flottája a Belügyminisztérium képviselőinek kapitánysága alatt áll a startvonalhoz,  de a nemzetközi csapatban részt vesznek majd az EU Duna Régió Stratégiájának (EUSDR) képviselői (EUSDR PA2, PA4 és PA5), valamint vízügyi igazgatóságok kollégái is.


Az 2019-es kupa is fontos környezetvédelmi esemény lesz, hiszen az ideai árvizek során nagy mennyiségben felhalmozódott műanyag hulladéktól mentesítik majd a Tisza folyó árterét a versenyzők.  Fontos hangsúlyozni azt is, hogy ez a közös akció pozitív hatással lesz a vízminőségre is. A rendezvény során a résztvevők felhívhatják a figyelmet arra, hogy a műanyag hulladékok szennyezésének egyre növekvő problémája és annak megoldása nem csupán az "óceánok és tengerek" lakóira váró kihívás, hiszen a folyóink is "fertőzöttek", és intézkedéseket kell hozni a folyók műanyag szennyeződéstől való megtisztításához is.

2019-ben a versenyzők Tivadartól indulnak és 77 km hosszú szakaszon tisztítják meg az ártéri területet Záhonyig.

Amennyiben szeretné nyomon követni az eseményeket, kérjük, látogasson el a PET Kupa facebook oldalára is, ahol naprakész információkat tudhatnak meg a versenyről.


Drukkoljunk együtt a PET Kupa résztvevőinek és az ICPDR csapatnak!

Menü

Duna Régió Stratégia

Navigáció